Onaj neko drugi

neko drugi.jpg
Gotovo da nema čovjeka koji u svom životu nije osjetio potištenost i ubogu tupost kad mu se jednom otvore oči i spozna da idol iz prošlosti, najčešće odrastanja i mladosti, odjednom pokaže neko novo mračno lice, sasvim drugačije od onog čiji šarm i lucidnost osvajaju, stapaju se u harizmu, otvaraju horizonte, traže nove vidike, smisao, povezuju to sa stečenim iskustvom, pa tako postaju uzori kojih se svako teškog srca odriče. Jer, najbolnija je tačka kad se osjeti da su te emocije, uvijek bolje i čistije – one rane i prve, bačene u prazno ili prezrene od onog istog u koga se vjeruje…Može biti prijatelj iz komšiluka, muzičar, pisac, glumac, bilo ko.

Uvjerenja su uvijek snažna i sladostrasna, uvijek bila idealizovana, jer su majstorski izbalansirane od briljantnih umova, koji zadržavaju dugo takav atribut, bez obzira što se, nakon skidanja maski, pokazala njihova mračna i čudovišna priroda. Nešto kao zaljubljivanje u osobu, koju opijenost u tom vremenu čini najljepšom i najboljom na svijetu, sve dok ne dođe onaj šokantni trenutak, bez zvuka i vazduha, i bez treptaja, kad se u grču shvati da je ta ljubav bila jedna velika i tragična zabluda.

Proživljavanje i preživljavanje je onaj dio života koji dolazi nakon. Sve zarbacane kocke i cigle se skupljaju ponovo, gradi se novi zid, ili se spaja razbijeni mozaik, ispitivaju se novi oblici, ovaj put sa zebnjom, a kod nekoga sa većom sigurnošću, i to sve od toga koji se anestetik odabere ili pilula za zaborav.

Nedavno sa promocije obogatih svoju zbirku nekrolozima Pilule protiv zaborava, koje objavi Teofil Pančić, čovjek koji neprestano tumara po stazama i putevima svoje duše, a ono ispadne na kraju da je ušao i u naša prostranstva i utabava tragove tamo gdje još nismo ni svjesni da je nešto ostalo ili se nešto dešavalo, i kad nam to izgura iza leđa, duboko se zagledamo i zamislimo nad tim katartičkim momentom koji dođe niotkuda nadohvat ruke.

Mislim na nas koji čitamo njegov opus i štiva.

Jedan Teofilov nekrolog je galantan  i viteški obračun sa piscem Momom Kaporom, kojeg Teofil ne uznemirava upokojenog ispod svoje humke, ali ne dajući mira njegovom duhu ,koji iz one dimenzije viri i posmatra koliko cvijeća neko donosi na grob. Umjesto cvijeća, Teofil Pančić je donio Momu Kaporu veliki nadgrobni spomenik, sa epitafom pod naslovom  „Eh, taj tvoj Momo“, na strani 110.

Između ostalog, Teofil kaže:“Momčilo Momo Kapor bio je godište mog oca Sretena. Ima ona životna dob, otprilike tinejdžerska, kad ti tvoj otac ni u čemu nije dobar, i šta god da čini, čini pogrešno. Bilo mi je, u toj magarećoj dobi, neverovatno da su Kapor i moj otac vršnjaci. Momo u džinsu, u džezu, u vinu, u Njujorku, u urbanom light veltšmercu jedne nove i drugačije osećajnosti, a moj otac u oficirskoj uniformi, ili u bezličnom civilnom odelu, tako običan i svakodnevan. Rodili su se zajedno, a živeli odvojeno: njihovi svetovi  kao da se nisu ni dodirivali. A kad bismo se nešto zakačili – uglavnom na bolnu temu šta će biti sa mnom – moj bi dobri i divni ćale ponekad nemoćno znao reći „eh, taj tvoj Momo Kapor“, kao da je odnekud baš u tom svom ispisniku dekadentu video koren moje neizbežne propasti i zastranjenja. Proći će od tada možda i tuce godina, doći će Mračna Vremena, i  ja ću se zateći usred jedne od onih besmislenih sinovsko-očevskih „političkih“ prepirki, pa ću jednom reći ocu „eh, taj tvoj Momo Kapor“. Jer, Momo je u međuvremenu nekako promenio stranu, i više nije bio taj moj, naprotiv, vratio se svetu očeva, a i to samo u tranziciji ka mitologizovanom svetu dedova, pradedova…I tako do Postanja.“

Cinik će reći „ništa naročito, obično razilaženje“. Ali, ja znam da to nije tako.

Advertisements
| Postavite komentar

Kretanje članaka

Vaš komentar :

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

Blog na WordPress.com.