Razlike

Razlike su najvažnije tačke na osnovu kojih se ocjenjuje stvarnost. One su i pojave koje jednolikost pretvaraju u kolaž na kojima prepoznajemo kvalitete i kvantitete…

Čemu služe razlike? Njihova je uloga nemjerljiva radi sticanja iskustva od kog se sastoji saznanje. Bez iskustva, odnosno sa jednolično usvajanim saznanjem, i bez mogućnosti da ga komparativno upotrijebimo sa nečim koje je drugacije od onog sto mislimo da je primarno je subjektivno i bezvrijedno.

Suprotnosti su fenomeni koji nam obezbjeđuju realnu sliku svijeta. A suprotnosti se sastoje od mnoštva razlika.

Razlike postaju problem kad neka VEĆINSKA jednoličnost organizovano i u ime nečega zeli da dominira nad onim sto je drugačije. Ono što je bolest kod shvatanja različitog je da bezuslovno moramo formirati vrijednosni sud, najcesce bipolaran, a to je dobro ili loše.

I tako počinje da se mrsi klupko bez kraja. Za nekoga je mnogo nešto dobro a ono drugo je lose, i tako on cijelo svoje bivstvovanje prilagodjava vrijednosnom sudu, „plusu“ i „minusu“, slicno lajku na Fejsbuku.

Kad pomenuh lajk, koliko je RAZLIKA važna pokazuje i činjenica da ova mreža jos nije ubacila opciju „dislike“ jer bi stvarne razlike tek onda izbile na površinu. Neko je sa razlogom procjenio da bi razlike na vodećoj društvenoj mrezi u svijetu bile kao upaljeno bure baruta.

Kako se odnositi prema razlikama je ključno i fundamentalno pitanje.

Ako uspijemo razviti mehanizam tolerancije na razlike koji bi značajno neutralisao ultimativnu zapovijest da istu razdvojimo na loše i dobre, onda smo na putu da razumijemo razlike. Ne radi se o namjeri da neutrališemo poriv da nešto kvalifikujemo u plus i minus varijanti, već da u sklopu subjektivnog određenja dopustimo pravo da i ono sto je „loše“ treba da postoji.

Jos važnije je izgraditi mentalnu konstrukciju koja neće biti podložna uticaju mase, koja je obično jednostrana, jednostavna i nerijetko primitivna. Masa ili većina je faktor koji urušava kakav-takav izgrađen tolerantan stav prema razlikama. Masa nema razum i obicno je pod uticajem iracionalnih osjecaja i emocija.

I na kraju, razlike nam čine zivot zanimljivim. Bez njih ne bi vrijedio puno.

Advertisements
| Postavite komentar

Kretanje članaka

Vaš komentar :

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

Create a free website or blog at WordPress.com.