Smak svijeta

armagedon

Danas bi trebao biti Smak svijeta.

Shvatanje o globalnoj kataklizmi i unistenju covjecanstva je staro koliko i ljudsko bice obdareno razumom. Znaci, ubjedjenje o neminovnoj propasti svijeta je postojalo kod starih civilizacija, a povezano su sa religijskim osjecajem o predodredjenosti i konacnosti, tj. kataklizma  ima vezu sa spoznajom covjeka o prolaznosti vlastitog zivota, tako da i nije fenomen to sto ljudska svijest ima viziju kraja i onog sto ga okruzuje.

U svim kulturama nema razlike o tome koliko je pojedincu vazna proslost jer mu daje spoznaju dijela identiteta, ali takodje svakog zanima i za ono sta ga ceka u buducnosti, odnosno  misticni predodredjeni put  koji je duboko pod uticajem religijskog misljenja postao dominantan dio smisla zivota.

Predskazanje buducih dogadjaja je uvijek interesovalo ljude, jer sve sto se treba desiti treba da ima izvjesnost. Neizvjesnost je destabilizirajuca, bez obzira da li se radi o iscekivanju malog dogadjaja u zivotu ili velikog kao sto je smak svijeta. Neizvjesnost je to sto ljude pravi nespokojnim.

Iz tog nespokojstva se trazi izlaz bas viziji konacnosti  i  subjektivnoj predstavi da citavim kosmosom, kao i ovozemaljskim zivotom koji se odvija u savrsenom redu u pogledu prirodnosti, upravlja velika, snazna sila na koju ne mozemo uticati.

Dakle, bioloska priroda mozga i specificnost ljudskog RAZUMA, kao jedina komponenta koja omogucuje covjeku da se  postavi  iznad drugih zivih bica,  je  u prva osnovi slozenog uvjerenja da je kataklizma svijeta stvar kojom se treba pomiriti.

Koherentan sistem protoka informacija na planeti omogucava da znamo iz minuta u minut sve sto se desava bilo gdje. Iz toga proizilazi da se od tako moguceg velikog dogadjaja, koji se tice svakog na Zemlji, napravi dobar reality show i zato je  objavljena vijest da na razlicitim  mjestima  postoje nekoliko tacaka za koje je neko predvidio da nece biti zahvacena unistenjem, i da ljudi treba da se sklone tamo.

Drugi, pak, kazu da je dobro napraviti  kapsulu po uzoru na Nojevu barku  koja ce omoguciti prezivljavanje.

Treci smatraju da se dobro skloniti u velika sklonista koji su koristile vazne istorijske licnosti i drzavnici itd.

Dakle, resenje i spas ipak postoje!

Da bi se situacija priblizila krajnje dramaticnom, televizije daju priloge o nekim ljudima koji  se spremaju za prezivljavanje na razne  nacine.

Zanimljivo je pomenuti koliko se puta ponovi znacenje kalendara Maja i njihove civilizacije, zatim raznih prorocanstava i dokaza da su se ta prorocanstva obistinila pa  do znacenja iz religijskih spisa. Vecina ljudi, naime , smatra da je istina uvijek skrivena i da do nje nije lako doci vec se mora desifrovati. Da bi postala neka teza istinita na kraju se shodno teorijama istine (korespodencije, koherencije, verifikacije itd) senzacionalno uporedi sa vec proteklim dogadjajima koja se, kako kazu, nevjerovatno podudaraju.

Iz tog razloga se vise prate tumacenja koja nemaju naucnu osnovu vec spekulativnu, jer ova drugu prihvata vecina za koju i nije potrebno neko znanje, vec prosta logicnost.

Znaci, imamo i marketinski segment smaka svijeta, vrlo mocan i znacajan, jer omogucuje neprekidnu PRISUTNOST , aktuelnost i ekskluzivitet neceg sto nam se priblizava i da svoju paznju usmjerimo na to, kao i na rjesenja kako prezivjeti. Marketinski je uspjesan i projekat vizuelizacije  katastrofe  o kome sam vec pisao.

Treci aspekt razumjevanja nastupajuce kataklizme je drustveni, socioloski i psiholoski. Po zadnjem istrazivanju u svijetu oko 10% populacije vjeruje da bi se trebao desiti smak svijeta bas danas. Neuporedivo je sigurno vise onih koji smatraju da ce se smak svijeta desiti u bliskoj buducnosti. Vjerovanje u neminovnost potpune destrukcije Zemlje je povezano sa individualnim osjecajem licnosti za kaznjavanjem i samokaznjavanjem iz raznih motiva. Svaka neadekvatnost mora imati svoju sankciju. To je dio moralnog osjecanja i drustveno definisanih pravila zivota. Sasvim je sigurno da ce onaj moralno senzibilniji vise vjerovatiu apokalipsu od onog koji to nije. Covjecanstvo je danas u velikoj krizi sa i mozda  je vrijeme za  trenutak „globalne pravde“ za  „proizvodjace“ svjetske nesrece.

Mozda je to jedini nacin da nemocni i nesrecni osjete trijumf nad nemogucom misijom da „i oni druge osjete kaznu“ i da bar na taj nacin bude zadovoljena do sad nikad dostignuta pravda i jednakost medju svima.

Ostaje da vidimo hoce li se danas desiti Smak svijeta, a onaj ko prezivi imace priliku da uredi novi svijet. A to je vec nesto.

Advertisements
| Postavite komentar

Kretanje članaka

Vaš komentar :

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

Create a free website or blog at WordPress.com.