Pirati

Moramo priznati da svima nama koji smo navikli na blagodeti torrenta i mnogih download piratskih servera sa kojih smo skidali (i skidamo jos) tesko pala vijest, ne bas tako nedavno, da je uhapsen Kim Dotkom (Kim .com), kontraverzni vlasnik firme, “Megaupload”, Nijemac koji je registrovao istu u Hong Kongu, a lisen slobode na Novom Zelandu. Vrlo gromoglasno u svjetskom medijima su se prenosili detalji o velikom bogatstvu Dotkoma i njegovih saradnika, vrijednosti automobila 4.8 miliona dolara, bankovnim racunima oko 9 miliona dolara, 10-ak stanova na Novom Zelandu itd.

Sve ove informacije su dokazivale da je sajber kriminal izuzetno profitabilna stvar, a da bi se zaokruzila citava prica, procjenjeno je od strane americkog tuzilastva da su vlasnici autorskih prava osteceni za 500 miliona dolara radom “Megauploada”.
Takodje, americko tuzilastvo je i procjenilo da je Kim Dotkom i njegova cetvorica saradnika zaradili oko 175 miliona dolara u poslednjih 7 godina I da se tome novcu trazi trag.

Zasto je doslo do ove iznenadne akcije?

Krenulo je odmah posto je pokusaj da se usvoje dva kontraverzna zakona o zastiti autorskih prava SOPA i PIPA u SAD, cime bi se zabranilo javno dijeljenje audio i video materijala koji su intelektualno vlasnistvo.

Ne moze da se ne primjeti da iza ove americke akcije stoji nevjerovatna slicnost sa akcijom koja je izvedena protiv “Vikiliksa”. Dakle, nesto sto je umjecem dospjelo u ruke hakera i sajber eksperata mora biti strogo sankcionisano, sa predvidjenim decenijama zatvorske kazne. Ako se dublje zamislimo o logicnosti insistiranja americkog zakona, onda to znaci da ako slucajno dodjemo u posjed necijeg e-maila, mozemo biti kaznjeni za piraterstvo?!
Sjecajuci se onih upozoravajucih natpisa jos sa LP-a I kaseta, dok jos nije zazivjela digitalna tehnologija, gdje je pisalo : “Zabranjeno kopiranje, umnozavanje, javno izvodjenje “ – ne znam sta je sa kategorijom “dijeljenje”. Po americkoj SOPA zabranjeno je i dijeljenje audio i video materijala koji je autorsko pravo.Dijeljenje se podrazumjeva postavljanje materijala javno na server.

Evo koliko je i to logicno.

Ako ja npr. kupim film uredno i regularno, i nakon kupovine pozelim iz ko zna kog razloga ga podijelim sa svima, ja sam ucinio prekrsaj! Znaci, prekrsaj, iako sam uredno platio. I ne mogu da radim sa MOJIM vlasnistvom sta god zelim?

Po istom obrascu, vlasnik kompanije “Nike” bi mogao da tuzi bilo koju humanitarnu organizaciju koja poklanja u humanitarne svrhe odjecu i obucu pomenute kompanije. Jer i te modele odjece i obuce je neko dizajnirao, tj. ukljucio svoe intelektualno stvaralastvo, i niko nema pravo da dijeli te modele, iako su uredno kupljeni i placeni. Ne moze se naci razlika izmedju onog sto sankcionise sporni americki predlog zakona i ovog primjera sigurno.

Dosta je cudno sto je i vecina svjetskih zvijezda sou-biznisa iz Amerike stala na stranu protiv tog zakona. Americko tuzilastvo je, tumacim, teretilo one koji dijele materijal zasticen autorskim pravima, a sami autori su protiv tog zakona.

I poslednja nelogicnost je navodi tuzilastva da je “Megaupload” zaradio 175 miliona eura samo u zadnjih 7 godina. Iako nikad nisam imao “premium” nalog ovog sajta, ne mogu zamisliti da se za 7 godina samo od toga zaradio taj novac. Iza posla „Megauploada“ da je stajala samo piraterija i toboznje neovlasceno dijeljenje materijala trebala je biti pokrenuta sudska procedura kao i u svakom drugom slucaju kad tuzilastvo podize optuznicu i zahtjeva istragu protiv neke kompanije.

Iza munjevitog napada americkih medija, administracije i drzavnih sluzbi se krije sasvim nesto drugo za sta svjetska javnost mozda nece nikad saznati.

Ako dublje razmislimo, u posjedu kompanije „Megaupload“ se nalazio ogroman piratski materijal, i ako ima bar 50% tacnosti u tvrdnjama istraznih sluzbi da je Kim Dotkom na celu opasne hakerske grupe ko zna sta su imali u posedu… Ocigledno su nesto dokopali sto nisu smeli i zato je tako promptno okoncan rad „Megauploada“. Medjutim, nakon prvog sudskog procesa, pocelo je izvjesno otopljavanje odnosa vlasti grupe Kima Dotkoma. Prvo je novozelandska policija priznala da je neovlasceno zamrznula 70 miliona dolara sa racuna „Megauploada“, a zatim je kompletno vlasnistvo vraceno Kimu Dotkomu, negovo imanje sa svim luksuzom koje je uzivao. Jasno je sasvim da je u pitanju tajno poravnanje ili pakt izmedju „Megauploada“ i istraznih organa americkih i novozelandskih vlasti.

I danas, iako zvanicno nema „Megauploada“ na serveru a postoje mnogi drugi koji nikad nisu ni prestajali da postoje, piraterija nesmetano funkcionise i vise nikome ne smeta. Pojavili su se i neki novi serveri manjeg kapaciteta, surogati nekadasnjeg mocnog servera, sa uobicajenim materijalom za download. Zestok kratkotrajni napad na „Megaupload“ se polako zaboravlja i talasi sajber okeana su se gotovo smirili a mi koji podrzavamo pirate u nasim dobro poznatim vodama opet mirno spavamo.

Medjutim, jasno je  da postoji jedan paralelan svijet tajni koji je tu pored nas i o kom gotovo ne znamo nista, u kome vaze druga pravila i zakonitosti i u kome se vodi bespostedan rat za informacije i prevlast ko zna koga nad ko zna cim. Ponekad svojom zestinom se prelije u nas svijet, zapljusne nas lavina objasnjenja u koja 99% javnosti povjeruje, a onaj preostali procenat koji uocava nelogicnosti ostaje zauvijek neprimjetan podlijezuci zakonima fizike o srazmjernosti kvantiteta, mase i tezine.

Advertisements
| Postavite komentar

Kretanje članaka

Vaš komentar :

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

Blog na WordPress.com.