Filantropija

Sinoc sam procitao zanimljivu vijest: Bil Gejts i Voren Bafet, drugi i treci najbogatiji covjek na svijetu, pozivaju sve milionere i milijardere svijeta da poklone svoje bogatstvo u dobrotvorne svrhe.

Bil Gejts, cije se bogatstvo procjenjuje na 53 milijarde dolara  se obavezao da pokloni pola svog bogatstva (26,5 milijardi dolara!), a Voren Bafet je otisao dalje: od svojih 47 milijarde dolara zeli pokloniti cak 98% bogatstva u dobrotvorne svrhe, i ostaviti sebi i svojoj porodici samo najosnovnija sredstva za zivot.

Ova dva filantropa krecu vec u kampanju po Americi, organizujuci vecere i prijeme za bogate, u svrhu realizacije ove humane i nadsve – senzacionalne ideje.

Sta se to desava sa ljudima koji imaju ogromno bogatstvo, i odjednom ih motivisu druge stvari koje bi ih zadovoljile, odnosno da bi dozivjeli taj intimni osjecaj duboke srece?

Jedan psiholog Alfred Adler, inace nekad blizak prijatelj Sigmunda Frojda, je nakon razilazenja sa istim- tvorac jedne teorije ili pravca u psihologiji koji se zove individualna psihologija. Adler je u svom ucenju pristupio idiografski (prema individui kao jedinstvenoj organizaciji i sasvim osobenoj u odnosu na druge), i formulisao pojam teznja ka savrsenstvu, kojim je opisao dinamicku snagu pojedinca da razvije sopstvene mogucnosti na najbolji moguci nacin.

Teznju ka savrsenstvu Adler je u pocetku formulisao kao teznju za moci, tj. snazno nastojanje licnosti, svjesno i nesvjesno, da stekne osjecaj sigurnosti i dominaciju nad ostalim ljudima. Ovaj osjecaj potice iz osjecanja manje vrijednosti , i ako je to osjecanje moguce redukovati u radnjama i akciji prema zajednici, tad ljudi postaju humanisti. U protivnom, ukoliko osjecaj manje vrijednosti ima patolosku osnovu, onda ce se ovaj osjecaj ispoljavati kod nekog na negativan nacin: neurotican, sadisticki ili kriminalni.

Novac po meni jeste zaista test sopstvenosti. On obuzima, privlaci, odvaja, izdvaja, uzdize, pruza mogucnosti itd. ali sta je krajnji cilj u zivotu covjeka kom je Bog dao mogucnost da zivi u prosjeku oko 80 god?

Po meni, na ovaj korak se odlucuje onaj koji je dotakao potpun (be)smisao ljudskog zivota, i koji ima odgovor na pitanje: sta poslije mene?

Do nekog smisla moze da se dodje religijskim uvjerenjem, ali i ljudskim filozofskim stavom, koji kad se dostigne zaista daje odgovore na pitanje Zivota i Bivstvovanja. Maslov, jedan drugi teoreticar u psihologiji, nazvao bi ovo potpunom samoaktuelizacijom kad covjek zadovolji apsolutno sve svoje potrebe i jedino mu ostaje da na filantropski nacin zadovolji onaj ljudski nagon za priblizavanjem svojoj Vrsti, koja se izdvaja od ostalih zivih bica na zemlji sa jednom osobenoscu koja se zove razum, a zdrav razum nalaze i svojstven altruizam -nesebicno pomaganje drugom da bi i taj drugi osjetio dio srece koji nije moguc da bude potpun bez drugog covjeka, bez  grupe ljudi, bez zajednice.

I da ne zaboravim: do sad Bil Gejts je putem svoje  fondacije u humanitarne svrhe poklonio 28 milijardi dolara za poboljsanje u svrhu poboljsanja zdrastvenih uslova u siromasnim zemljama i poboljsanje kvaliteta zivota siromasnih u Americi. Mozda ce neko zlurad reci da ovim fondacijama milijarderi uspjevaju da izbjegnu poreze na bogatstvo na koje ih zakon obavezuje, sto i jeste tacno, ali ja sam htio da u fokus stavim samo ovu dvojicu deklarativnih filantropa, koji se odricu bogatstva bez  nekog interesovanja za karijerizmom ili necim slicnim.

Bilo kako bilo, vijest koja impresionira…

Advertisements
| 1 komentar

Kretanje članaka

One thought on “Filantropija

  1. Vi ste vrlo lepo, iz spstvenog stručnog znanja, objasnili kako vidite ovu (izistinski senzacionalnu) vest.
    Ja to vidim daleko jednostavnije: milijardu dolara je (za mene) nezamislivo veliki novac, od kojeg mogu da živim srećno i veselo i ja i moji potomci do ko zna kog kolena.
    I bogatstvo toliko teško pojmljive veličine „neće osetiti“ ako se prepolovi…

    Ali nije mi nikad palo na pamet „šta može biti iza“ i hvala vam na ovom (za mene novom) uglu gledanja.

Vaš komentar :

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

Create a free website or blog at WordPress.com.